fbpx

Davor Rostuhar – Lovci sakupljači

Lovci sakupljači
autor: Davor Rostuhar

Knjiga ‘Lovci sakupljači’ autora Davora Rostuhara najnovije je izdanje KEK-a.

Otkad se rod Homo na evolucijskom stablu odvojio od drugih primata prije dva milijuna godina, pa sve do prije nekoliko tisuća godina, svi ljudi bili su lovci sakupljači. U tom daleko najdužem periodu povijesti naše vrste, evoluirali su naš hardver i softver, postali smo to što jesmo i danas. Ne bismo li bolje razumjeli što smo to i tko smo, antropolozi već dva stoljeća posjećuju plemena koja i dalje žive kao lovci sakupljači. No pritisak je globalizacije golem pa njihov svijet ubrzano nestaje.

Fasciniran činjenicom da se nekoliko plemena još uvijek opire promjeni, Davor Rostuhar u dva je navrata posjetio jedno od tih plemena – Hadze – koje i dalje živi u prostoru „kolijevke čovječanstva“, na istoku Afrike, gdje je naša vrsta nastala. Prvi ih je put posjetio 2013., a potom im se vratio deset godina kasnije. To mu je omogućilo da svjedoči vrlo živom lovačko-sakupljačkom načinu života, ali i bilježi velike promjene koje ga ugrožavaju.

Kroz priču o posljednjim prvim ljudima na svijetu, Rostuhar iznosi širu priču o čovječanstvu, o tome tko smo, što smo i kamo idemo, te propitkuje jesmo li možda negdje pogrešno skrenuli i, ako jesmo, kako se možemo vratiti na pravi put.

19,90  (149,94 kn)

Prijavi se na newsletter

Prati nas na društvenim mrežama

Od Norveške do Antarktike i od Južne Amerike do Japana, objavljujemo zanimljive tekstove, reportaže i fotke. Budi uvijek u toku i ne propusti novosti iz svijeta ekspedicionizma i kulture.