Pleme Hadza u Tanzaniji

Jedno od posljednjih plemena lovaca sakupljača na svijetu.

Prvi hrvatski VR dokumentarni film

Najnoviji, potpuno imerzivni oblik pripovijedanja koji teleportira u dalek i nepoznat svijet.

Knjiga koja istražuje vlastite granice

Univerzalna priča o odnosu ravnoteže čovjeka i prirode, čovjeka i društva.

Film

 

Nakon istraživanja ključnih lokacija, zajednica i priča lovaca sakupljača diljem svijeta, Davor Rostuhar je u ožujku 2023. godine proveo tri tjedna u Tanzaniji s pripadnicima plemena Hadza kojima se vratio deset godina nakon prvog susreta.

Prateći njihov svakodnevni život i odjekujući njihovim predivnim kliktavim jezikom, ovaj VR dokumentarac pruža nam priliku da bolje razumijemo društvene i ekološke aspekte života lovaca sakupljača, te osvijestimo važnost očuvanja okoliša i autentičnih kulturnih baština. Međutim, posrijedi nije samo nova i inovativna autorova antropološko-putopisna priča, već pravo virtualno putovanje koje gledateljima i gledateljicama nudi jedinstvenu i ekskluzivnu priliku da se teleportiraju u dalek i njima potpuno nepoznat svijet!

VR film 'Lovci sakupljači'

Making of

Pogledajte kako je nastao prvi hrvatski dokumentarni VR film ‘Lovci sakupljači’! Zavirite iza kulisa ekspedicije Davora Rostuhara i njegovog tima do jednog od posljednjih plemena koje i danas živi lovačko-sakupljačkim načinom života. Saznajte o iskustvu snimanja u VR-u i mogućnostima za kombiniranje tehnologije i umjetnosti koje nam donosi budućnost.

MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE + VR FILM + Q&A

Event s autorom

Intimni događaj ‘Lovci sakupljači – Event s autorom’ okuplja do 25 sudionika koji će imati priliku dublje i osobnije upoznati čitav projekt ‘Lovci sakupljači‘, te Davora Rostuhara pitati što god ih zanima o samom projektu, kao i korištenju VR tehnologije u umjetnosti.

‘Lovci sakupljači – Event s autorom’ započinje multimedijalnim predavanjem Davora Rostuhara u trajanju od 30 minuta. Predavanje iznosi pozadinu ideje i realizacije projekta ‘Lovci sakupljači‘, pružajući behind the scenes uvid u ovaj inovativni proces. Također daje uvod u VR iskustvo koje slijedi i nudi osnovne informacije o VR tehnologiji i samom procesu izrade filma.

Nakon predavanja, slijedi prikazivanje VR filma ‘Lovci sakupljači‘ koji publici omogućuje doživljaj života lovaca sakupljača iz prve ruke. Film gleda svaka osoba individualno, smještena u udobno rotirajuće sjedalo te korištenjem VR headseta.

Po završetku filma, Davor u sklopu Q&A sesije u trajanju od 30 minuta odgovara na pitanja o projektu, filmu i knjizi. Na kraju događaja, Davor potpisuje svoje knjige i druži se s gostima eventa. Davorovu najnoviju knjigu ‘Lovci sakupljači‘, također nastalu u sklopu ovog projekta, kao i sve njegove prijašnje knjige, moguće je kupiti u prostoru VR kina KEK.

Sinergija multimedijalnog predavanja, VR filma i Q&A sesije omogućuje dublje razumijevanje konteksta lovaca sakupljača, kao i upoznavanje s potencijalima VR tehnologije u suvremenoj umjetnosti i obrazovanju.

Knjiga

Davor Rostuhar – Lovci sakupljači

Lovci sakupljači autor: Davor Rostuhar Knjiga 'Lovci sakupljači' autora Davora Rostuhara najnovije je izdanje KEK-a. Davor Rostuhar 2013. godine posjetio je pleme Hadza, pleme lovaca sakupljača u Tanzaniji. Svojim prijateljima s istoka Afrike vratio se desetljeće kasnije dokumentirajući promjene koje su obilježile njihovo društvo i okolinu. Što čovjek uskoro virtualnog doba može ...

16,00  (120,55 kn)

Predavanje

Pogled u život lovaca sakupljača ekskluzivna je prilika koju nove generacije više nikad neće moći iskusiti.

Za vrijeme milijun godina evolucije naše vrste, više od 99% vremena ljudi su bili lovci i sakupljači. Za to vrijeme evoluirao je i naš “hardware” i “software”.

Još uvijek postoji nekoliko plemena koja tako žive. Susret s njima otkriva duboku priču o ljudskoj prirodi i prepun je lekcija: kako živjeti u skladu s prirodom i u složnom društvu.

Multimedijalno predavanje Davora Rostuhara o Lovcima sakupljačima educira, inspirira i potiče na propitkivanje svijeta i sebe samih.