fbpx

Davor Rostuhar – U zemlji zmaja

U zemlji zmaja
autor: Davor Rostuhar

Jeste li čuli za butansku filozofiju sreće? Znate li da Butanci razvoj ne mjere BDP-om nego BNS-om – bruto nacionalnom srećom? Jeste li znali da je zahvaljujući donedavnoj tisućljetnoj izolaciji od ostatka svijeta, Butan uspio sačuvati egzotičnu tradiciju više od svih ostalih himalajskih zemalja? Znate li da su u Butanu zabranjene plastične vrećice, vanjsko oglašavanje i cigarete, a da je propisano da svi moraju odijevati tradicionalne nošnje i graditi kuće isključivo butanskim stilom? Zanima li vas kako se pola milijuna Butanaca uspjelo oduprijeti pritiscima susjednih milijardu Kineza i milijardu Indijaca te utrti vlastiti, originalan put?

Sve je to zanimalo i Davora Rostuhara koji je odgovore potražio putujući Butanom uzduž i poprijeko – pješačeći do najudaljenijih dolina Himalaje, prateći jedan od najzahtjevnijih i najljepših trekinga na svijetu: Snowman trek. Odgovore je pronašao u susretima s brojnim dragim ljudima, a nama ih nudi u formi stiha, kroz crtice, priče, pjesme i fotografije koje razotkrivaju neobično tkivo te malo poznate zemlje Dalekog Istoka ili, kako je Butanci nazivaju, zemlje gromovitog zmaja.

19,90  (149,94 kn)

Opis

Iz knjige ‘U zemlji zmaja’

SLOBODA
Lako je biti slobodan
ovdje
gdje su prostranstva golema
gdje vjetar nosi tvoje misli preko beskraja
gdje su ti ogledala djevičanski vrhovi
gdje su neba niska i dohvatna
gdje su zvijezde prisutne i po danu
Budi ti slobodan u zatvoru doma
gdje se misli odbijaju od uvijek istih zidova
gdje se nebo ne vidi
gdje si siguran od vjetra
a o zvijezdama
nitko ni ne razgovara

Pogledaj i ostala izdanja autora Davora Rostuhara.

Info

Hrvatsko izdanje [Croatian edition]
304 stranice
124 fotografije
108 priča, pjesama i crtica
Meki uvez
Dimenzije: 21×14 cm

Dodatne informacije

Težina 0,572 kg
Dimenzije 21x14cm

Teleportacija je napokon izumljena! Samo se zavalite u kauč, otvorite ovu knjigu i kroz sjajnu Rostuharovu poeziju ćete se smijati, udisati, hodati, upoznavati, mirisati, pričati i proživjeti Butan, od tjemena do nožnog prsta!

Robert Knjaz

Slikovito, duhovito, životno, iskreno, lijepo, skladno, proživljeno, uvjerljivo… Ispred sebe imamo fascinatno štivo, svojevrsnu alkemiju putopisa, pokušaj pomirenja vječne dileme, što je stvarnije, naš zemaljski put ili put prostranstvima duše? Odgovor je naravno u vjetru, a kao što smo između ostalog saznali, Butanci ih puštaju često i bez srama!

Saša, TBF

ta njegova potreba da putuje
ili recimo da putuje i piše pjesme
pa koji je to k.?
to sam sve trebao biti ja

kako ja da to ljudima objasnim

kako da objasnim da je
razmišljati o Rostuharu
u kontekstu činjenice
da je bio tu i tamo
s motorom u prašini
i da su su mu osim toga neke pjesme sasvim solidne
pomalo neizdrživo

Aleksandar Stanković

Prijavi se na newsletter

Prati nas na društvenim mrežama

Od Norveške do Antarktike i od Južne Amerike do Japana, objavljujemo zanimljive tekstove, reportaže i fotke. Budi uvijek u toku i ne propusti novosti iz svijeta ekspedicionizma i kulture.