fbpx

Ogroman potencijal koji projekt ‘Hrvatska iz zraka’ ima za promociju Hrvatske prepoznala je od samog početka i hrvatska diplomacija. Brojna veleposlanstva Hrvatske u inozemstvu izrazila su interes da im se dostavi velika izložba na solarni pogon, međutim to se pokazalo produkcijski preskupo, pa je ta, velika izložba van Hrvatske otputovala samo u talijanski Milano, kako bi predstavljala Hrvatsku na EXPO 2015. Za ostale destinacije, u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća (osnovanom od Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture), osmišljena je posebna „galerijska“ izložba. Galerijsku izložbu čini 40 fotografija velikog formata koje se pakiraju u posebne sanduke, pa ih je lakše transportirati na više destinacija od velike solarne izložbe, za čiji transfer i postavljanje je potreban tegljač i tim od šestero ljudi. Galerijska izložba podijeljena je u dvije grupe po 20 fotografija, tako da svaka grupa može putovati zasebno, pa se po dvije izložbe mogu održavati u isto vrijeme, a za potrebe iznimno velikih izložbi, mogu se spojiti u jedan serijal od svih 40 fotografija. 

Svih 40 fotografija premijerno je predstavljeno u Bruxellesu 17. lipnja 2015. godine, odakle su dvije grupe izložbe krenule na put po svijetu koji je trajao nekoliko godina. Galerijska izložba bila je tako postavljena u više od stotinu gradova u dvadesetak država, od Ukrajine do Kanade, od Norveške do Italije, a na značajnijim otvaranjima bili su prisutni visoki dužnosnici, premijeri i predsjednici država, ministri, gradonačelnici, europarlamentarci te mnogi uglednici iz svijeta kulture. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijavi se na newsletter

Prati nas na društvenim mrežama

Od Norveške do Antarktike i od Južne Amerike do Japana, objavljujemo zanimljive tekstove, reportaže i fotke. Budi uvijek u toku i ne propusti novosti iz svijeta ekspedicionizma i kulture.