fbpx

piše: Maja Tanasovski

Afrički kontinent jedinstven je po mnogočemu. Njegova povijest najstarija je ali i najviše je vremena prošlo do prvog povijesnog zapisa. Njeni prastanovnici prenosili su je usmenim putem, s koljena na koljeno, iz naraštaja u naraštaj, ali ta usmena predaja trajala je mnogo duže nego što je slučaj u povijesti ostalih kontinenata..Nedavno su otkriveni stari manuskripti u pustinjskim gradovima, starim karavanskim središtima Timbuktuu, Chinguettiju, Djenneu, koji vjerojatno datiraju još iz vremena prije prvih dolazaka karavana sa Istoka. Cijelo to vrijeme bili su skriveni ispod pustinjskih dina stvaranih nanosima vjetra tisućama godina.

Kolike se tajne još skrivaju u pustinjskim dubinama? Afrika je kontinent koji je godinama golicao maštu mnogih istraživača i isto tako otežavao im put do svojih tajni, do svojih istina. Tako i danas, kao što i dalje stoji sjena nad njenom povijesti, stoji i velika sjena nad njenom budućnošću. Mnogi znanstvenici, akademici i teoretičari današnjice pokušavaju osvijetliti pogled na budućnost Afrike. Gdje je ona danas, gdje je bila i gdje će biti? Je li je Afrika kontinent koji će promijeniti budućnost svijeta? Hoće li to imati pozitivan ili negativan ishod? Hoće li Afrika spasiti svijet ili će svijet spasiti nju? Gdje se Afrika danas nalazi na geopolitičkoj karti svijeta? Je li Afrika, slavno srce tame, kolijevka čovječanstva, kontinent koji će ostati u mraku ili će ga napokon obasjati svjetlost dostojanstva, nade i promjene? Sve su to pitanja koja nas intrigiraju. Specifičnost geografskog položaja Afrike, njena povijest, njen razvoj, njen trenutni položaj na geopolitičkoj karti svijeta, problem granica, problem strane pomoći, ostavštine političkih i ekonomskih struktura…

Svi čimbenici međusobno su povezani i utječu jedni na druge, pridonoseći strašnim problemima s kojima se Afrika suočava poput ekstremnog siromaštva, gladi, visoke stope smrtnosti djece, bolesti poput AIDS-a i malarije, niskog ili nepostojećeg gospodarskog rasta, problema vode, obrazovanja, položaja žena, ekološke održivosti i problema okoliša.

Želimo na ovom putovanju razotkriti poneku tajnu ili smanjiti broj nedoumica, odnosno, dati poneki odgovor i pokušati djelovati korisno, pomoći promjeni, istražiti kako putovanje može biti odgovorno i kako putnici mogu doprinijeti odnosno dati nešto natrag zemlji domaćinu.

Zato smo osmislili projekt Afrika Aktiva kojim smo odlučili u svakoj zemlji koju posjetimo  istražiti jedan afrički problem odnosno neku specifičnost karakterističnu za taj prostor, zatim organizirati ad hoc akciju ili pronaći već postojeće projekte, udruge, organizacije ili ljude koji se bave tim problemom, na odgovoran i smislen način i pokušati im pomoći. Kako? Tako da ispričamo i razglasimo njihovu priču i ako možemo pomognemo im donacijom.

Rezultati projekta

Ukupno je za projekt Afrika Aktiva prikupljeno 10 150 kn i sav taj novac iskorišten je za kupnju mreža za komarce u Mozambiku te podršku udrugama Friends of Orphans i Omo Child za koje smo se uvjerili da rade hvalevrijedan i pošten posao. Sve troškove izvedbe projekta Afrika Aktiva, i sve terenske troškovi financirali smo iz vlastitog džepa, ne od donacija.

Projekt Afrika Aktiva omogućio nam je da se bolje upoznamo s problematikom crnog kontinenta, naučimo više o povijesti i razvoju kao i životu i običajima Afrike, te se nadamo uskoro kroz reportaže, video i multimedijalna predavanja te naše spoznaje podijeliti i sa Vama. Zahvaljujući svima Vama koji ste donirali za projekt Afrika Aktiva – zajedno smo pomogli divnim ljudima i organizacijama koji se bore protiv nekih od najvećih problema s kojima je taj kontinent suočen.

Detaljan pregled akcija

1. Egipat – revolucionarni turizam

dr_07903

Istraživanje: Kako je moguće odgovorno i održivo putovanje u jednoj od turistički najposjećenijih zemalja svijeta u kojoj je negativan utjecaj masovnog turizma već dobrano istrošio pozitivne tradicionalne vrijednosti.
Lokalni partneriMakhad Trust  i Wild Guanabana
Donirano: 0 kn

2.Sudan – rat i mir

img_5715

Istraživanje: Kako djeca koja su zbog posljedica dugogodišnjeg sudanskog rata završila na ulici vide svoju perspektivu u budućnosti više o akciji možete pročitati ovdje
Lokalni partneri Saint-Vincent-de-Paul Society (SVDP)
Donirano: 0 kn

3.Etiopija – prokletstvo ili blagoslov Mingija

davor_rostuhar_etiopija

Istraživanje: Kako prevelik rast stanovništva utječe na cijelu zemlju i njene resurse i koje su tradicionalne oblike kontrole populacije uspostavila plemena doline rijeke Omo. Istraživanje brutalnog običaja žrtvovanja djece rođene sa nasumičnim obilježjem (prokletstvom) i
Akcija podrške udruzi koja se bori za sprečavanje tog običaja i koja spašava osuđenu mingi djecu.
Više o akciji možete pročitati ovdje
Lokalni partneri: Omo Child
Donirano: 1500 kn

4. Kenija i Tanzanija – okoliš

davor_rostuhar_tanzanija

Istraživanje: Sa kakvim je prijetnjama suočena spektakularna divljina istočne Afrike i kakve napore za zaštitu okoliša ulažu lokalne udruge i u kakvoj su korelaciji sa globalnim razvojem
Lokalni partneri: The Greenbelt Movement i Lewa Wildlife Conservancy
Donirano: 0 kn

4. Uganda – djeca vojnici 

davor_rostuhar_uganda

Istraživanje: Razvoj dugogodišnjeg gerilskog rata na sjeveru Ugande poznat po nasilnom porobljavanju djece i njihovom regrutiranju u vojnike i seksualno roblje od strane LRA (Lord’s Resistance Army) i njenog vođe Konya. Koje su posljedice tog rata i koji se napori ulažu kako bi se bivša djeca-vojnici uspješno rehibilitirala i reintegrirala u društvo
Lokalni partneri: Friends of orphans 
Donirano: 1500 kn

5. Malavi – HIV/AIDS

davor_rostuhar_malavi

Istraživanje: Zašto je HIV/AIDS toliko rasprostranjen u Africi i kako utječe na život siromašne zemlje Malavi. S kakvim su izazovima suočeni oboljeli i kako se protiv te opasne i neizlječive bolesti bori šačica vizionarskih doktora i prosvjetnih radnika
Lokalni partneri: Partners In Hope i Malawi Matters
Donirano: 0 kn

6. Mozambik – malarija

davor_rostuhar_mozambik

Istraživanje: Rasprostranjenost i posljedice najsmrtonosnije afričke bolesti – malarije, kako utječe na ukupan razvoj neke zemlje i kako je moguće smanjiti njenu razornu moć.
Akcija – Kupovina i distribucija 250 tretiranih mreža za komarce u selo Chimulane, u okrugu Manjacasa,  te edukacija lokalnog stanovništva (kako i zašto koristiti mreže) radi prevencije malarije. Mreže su podijeljene većim djelom školarcima koji ih još nemaju, a ostatak domu zdravlja u kojem trudnice iz okolnih sela dolaze na porod.
Lokalni partneri: World Vision Mozambique , UNICEF Mozambique , Agrifocus Limitada
Donirano: 7800 kn

Hvala!

Maja Tanasovski i Davor Rostuhar

ps. račun na koji se mogla uplatiti donacija za projekt Afrika Aktiva, pri Kolajni ljubavi, od dana 27.7.2013 je zatvoren, a sve eventualne naknadne uplate na isti račun ostati će na raspolaganju Kolajni Ljubavi i biti upotrebljene isključivo u humanitarne svrhe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijavi se na newsletter

Prati nas na društvenim mrežama

Od Norveške do Antarktike i od Južne Amerike do Japana, objavljujemo zanimljive tekstove, reportaže i fotke. Budi uvijek u toku i ne propusti novosti iz svijeta ekspedicionizma i kulture.