fbpx

Trogodišnji projekt Polarni san sastoji se od niza ekspedicija na Arktik (sjever Sibira, sjever Grenlanda, sjever Norveške) s ciljem dokumentiranja zadnjih tradicionalnih kultura sjevera i utjecaja klimatskih promjena na njihov život i stanište, te Prve hrvatske ekspedicije na Južni pol, u kojoj će naš član Davor Rostuhar hodati dva mjeseca (sam, pješice, bez dostave hrane) od ruba Antartike do Južnog pola (1200 km).

Svaki tjedan ćemo na stranicama KEK-a objavljivati tekstove na temu polarnih krajeva. Na kraju svakog teksta učenici mogu ispuniti kratki kviz i na taj način osvojiti bodove za svoju školu. Na kraju tjedna objavljujemo sve rezultate, i školi s najviše bodova Davor će se javiti direktno s Antarktike u učionicu. Osim edukativnih materijala, na stranici se nalazi interaktivna karta, na kojoj učenici mogu pratiti napredak ekspedicije iz dana u dan.

Kako bismo dodatno potaknuli kreativnost i stvaralaštvo kod učenika, školama smo postavili izazov u području ekologije, umjetnosti, poduzetništva, sporta ili dobrote. Zajednički nazivnik svim izazovima su klimatske promjene. Primjeri:

#EKO – npr. posaditi barem jedno drvo u dvorištu škole / organizirati čistku kvarta / carbon free dan / recikliranje

#UMJETNOST – npr. izraditi maketu Antarktike od recikliranog materijala

#PODUZETNIŠTVO – npr. organizirati garažnu rasprodaju u svojoj školi, gdje će roditelji i učenici prodavati dobro očuvanu korištenu robu, knjige i razne potrepštine. Škole mogu postaviti cilj da se od svih prikupljenih sredstava popravi neki dio škole, kupi materijal koji je potreban i sl.

#SPORT – npr. organizacija školske utrke ili mini maratona s ciljem promoviranja aktivnog i zdravog stila života

#DOBROTA – npr.škola će imati za zadatak osmisliti kontejner za plastične boce koji će se postaviti u dvorište škole, i služiti za odlaganje plastike. Na taj način će učenici reciklirati boce i ujedno boce ustupiti osobama slabijeg imovinskog statusa.

Komentari su zatvoreni.

Dnevnik Ljubavi oko svijeta

Svaki tjedan pišemo zanimljive blogove sa našeg puta oko svijeta.

Prijavi se na newsletter

Prati nas na društvenim mrežama

Od Norveške do Antarktike i od Južne Amerike do Japana, objavljujemo zanimljive tekstove, reportaže i fotke. Budi uvijek u toku i ne propusti novosti iz svijeta ekspedicionizma i kulture.