fbpx

Davor Rostuhar
U zemlji zmaja

Jeste li znali da je zahvaljujući donedavnoj tisućljetnoj izolaciji od ostatka svijeta, Butan uspio sačuvati egzotičnu tradiciju više od svih ostalih himalajskih zemalja?
Znate li da su u Butanu zabranjene plastične vrećice, vanjsko oglašavanje i cigarete, a da je propisano da svi moraju odijevati tradicionalne nošnje i graditi kuće isključivo butanskim stilom?
Zanima li vas kako se pola milijuna Butanaca uspjelo oduprijeti pritiscima susjednih milijardu Kineza i milijardu Indijaca te utrti vlastiti, originalan put?
Sve je to zanimalo i Davora Rostuhara koji je odgovore potražio putujući Butanom uzduž i poprijeko –  pješačeći do najudaljenijih dolina Himalaje, prateći jedan od najzahtjevnijih i najljepših trekinga na svijetu: Snowman trek. Odgovore je pronašao u susretima s brojnim dragim ljudima, a nama ih nudi u formi stiha, kroz crtice, priče, pjesme i fotografije koje razotkrivaju neobično tkivo te malo poznate zemlje Dalekog Istoka ili, kako je Butanci nazivaju, zemlje gromovitog zmaja.


Teleportacija je napokon izumljena! Samo se zavalite na kauč, otvorite ovu knjigu i kroz sjajnu Rostuharovu poeziju ćete se smijati, udisati, hodati, upoznavati, mirisati, pričati i proživjeti  Butan, od tjemena do nožnog prsta!  Rostuharje i dalje jedan od naših najoriginalnijih, najluđih i zato najzanimljivijih ”prozora u svijet”.
Ja sam se opet u to uvjerio, a vi?

Robert Knjaz

Slikovito, duhovito, životno, iskreno, lijepo, skladno, proživljeno, uvjerljivo… Pratili smo pjesnike koji pješače, ali ovdje pratimo putopisca pješaka koji ‘pjesniči’. Ispred sebe imamo fascinatno štivo, svojevrsnu alkemiju putopisa, pokušaj pomirenja vječne dileme, što je stvarnije, naš zemaljski put ili put prostranstvima duše? Odgovor je naravno u vjetru, a kao što smo između ostalog saznali, Butanci ih puštaju često i bez srama..
Saša TBF

ta njegova potreba da putuje
ili recimo da putuje i piše pjesme
pa koji je to k.?

to sam sve trebao biti ja

kako ja da to ljudima objasnim
kako da objasnim da je
razmišljati o Rostuharu
u kontekstu činjenice
da je bio tu i tamo
s motorom u prašini
i da su su mu osim toga neke pjesme sasvim solidne
pomalo neizdrživo

Aleksandar Stanković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijavi se na newsletter

Prati nas na društvenim mrežama

Od Norveške do Antarktike i od Južne Amerike do Japana, objavljujemo zanimljive tekstove, reportaže i fotke. Budi uvijek u toku i ne propusti novosti iz svijeta ekspedicionizma i kulture.