fbpx

Premijernom izložbom u domu HDLU u Zagrebu od 4. do 28. lipnja 2014., projekt ‘National Geographic – Hrvatska iz zraka’ predstavljen je javnosti i odmah je postigao veliku vidljivost i pobrao bez iznimke pozitivne komentare, kako od struke i kritike, tako i od najšire publike. Već u Zagrebu, izložba je nadmašila rekord posjećenosti doma HDLU i to za 50%.

davor rostuhar, hdlu hrvatska iz zraka

Izložba Hrvatska iz zraka u domu HDLU u Zagrebu.

hrvatska-iz-zraka-hdlu

Multimedijalna projekcija ‘Letim i sanjam’ u galeriji Bačva posebno je oduševila najmlađe posjetitelje.

Izložbu čine fotografije velikog formata (150×100 cm) i pripadajući tekstovi na hrvatskom i engleskom jeziku koji su koncipirani tako da ispričaju priču o Hrvatskoj iz National Geographic kuta: tekstovi na atraktivan način obrađuju teme iz geografije, razvoja, kulture, povijesti… Projekt je predstavljen kroz koncept vanjske putujuće energetski samoodržive izložbe na solarni pogon. Svaki postament s fotografijama na vrhu ima solarne ploče koje preko dana pune baterije u bazi postamenta koje uvečer i po noći daju dovoljno struje da osvjetljavaju fotografije.

hrvatska iz zraka, davor rostuhar, izlozba pozdrav suncu, vanjska izlozba, solarna izlozba

Izložba ‘Hrvatska iz zraka’ na Pozdravu Suncu u Zadru.

Postavljanje izložbe u javne prostore – na najatraktivnije gradske lokacije (centralne rive, trgovi, parkovi, šetališta) ima nekoliko razloga:

  • To je najnoviji koncept izlaganja umjetničkih djela u svijetu – kojeg mi među prvima promoviramo u Hrvatskoj; kao što i prvi na taj način predstavljamo Hrvatsku u svijetu
  • Umjetnost se izvlači iz galerija i muzeja (gdje je rezervirana samo za one koji su navikli ići na kulturne događaje) i servira najširoj publici na javnim prostorima gradova.
  • Pozitivna poruka projekta komunicira se svim građanima i turistima, a ne samo onima koji su odlučili ući u neki zatvoreni prostor.

Izložba je postavljena na ukupno 26 gostovanja u 18 gradova Lijepe naše: Zagreb, Dubrovnik, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Koprivnica, Čakovec, Pula, Umag, Šibenik, Vodice, Korčula, Gospić, Hvar, Poreč, Veli Lošinj i Samobor. Postavljena na najatraktivnije lokacije navedenih gradova, privukla je preko 2 milijuna posjetitelja što ju čini najposjećenijom izložbom u Hrvatskoj.

hrvatska iz zraka, lapad izlozba, vanjska izlozba

Tromjesečna turneja po hrvatskoj započela je postavljanjem izložbe u uvali Lapad – Dubrovnik.

hrvatska iz zraka, solarna izlozba, vanjska izlozba, davor rostuhar, izlozba korzo

Savršeno se uklopila u riječki Korzo.

hrvatska iz zraka, solarna izlozba, vanjska izlozba, davor rostuhar, izlozba korzo

Solarne ploče upijaju dnevno sunce najsunčanijeg hrvatskog otoka – Hvara, kako bi posjetitelji i po noći mogli uživati u izložbi, što ju čini prvom energetski samoodrživom izložbom u Hrvatskoj.

hrvatska iz zraka, pokroviteljstvo predsjenika RH, vanjska izlozba varađdin

Izložbu je u Varaždinu posjetio i tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović.

izlozba osjek tvrda, davor rostuhar izlozba, izlozba national geographic zadar

Izložba ‘Hrvatska iz zraka’ iz zraka 🙂 – Osijek.

hrvatska iz zraka, solarna izlozba, vanjska izlozba, davor rostuhar,

Smještena na atraktivnoj lokaciji zadarske rive, privukla je pozornost mnogih domaćih i stranih posjetitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijavi se na newsletter

Prati nas na društvenim mrežama

Od Norveške do Antarktike i od Južne Amerike do Japana, objavljujemo zanimljive tekstove, reportaže i fotke. Budi uvijek u toku i ne propusti novosti iz svijeta ekspedicionizma i kulture.